onsdag, april 12, 2006

Dymmelonsdag

På förmiddagen åkte vi in till stan för att gå på Nordiska Museet. Vi kom dit strax före elva och hade sådan tur att vi kunde vara med på en guidad tur som handlade om påsken och påsktraditioner i Sverige. Vår guide Lena Bergqvist var otroligt duktig och berättade med inlevelse om:
Fastlagen – de tre dagarna före fastan (dag 49-47 före påsk)
Fastan – som inträffar 46 dagar före påsk och varar ända fram till påsk
Påsken – som infaller på påskdagen, den dag Jesus uppstod.

Vi passade även på att titta på utställningen om norrmän och svenskar - Vad är typiskt norskt? Hva er typisk svensk?
I år är det hundra år sedan unionen mellan Sverige och Norge upplöstes och de två länderna skildes åt utan krig. För svensken är det norskaste av allt den vackra naturen. Vi tror att norrmän går på tur både vinter och sommar - iklädda lusekoftor - och vi är avundsjuka på nationaldagsfirandet på Karl Johan. Kungafamiljen och flaggan är välkända och det norska språket låter trevligt och glatt. Norrmän känner till mer om Sverige än svenskar gör om Norge. Den svenska skärgården, dalahästar, köttbullar, midsommarfirande, Kungafamiljen, Clas Ohlsson, Volvo, Ikea, "Folkhemmet" och billig mat, är typiskt svenskt. Norge ligger mig varmt om hjärtat eftersom min pappa var norrman och så har vi ju en hel del riktigt flinka norska scrappare!!!

- Vet du hva svenskene bruker når de hopper ut fra fly?
- Nei.
- Refleks, for det redder liv."

- Vet du vad norrmännen använder när de hoppar ut från flygplan?
- Nej.
- Reflex, för det räddar liv.

1 kommentar:

Lene S sa...

LOL! Så kul!;o) Så fint å få en guidet tur og historie rundt påskefeiringen. Man kjenner jo bibelhistorien, men det er så mye tradisjon rundt påskefeiringen utenom det også.