fredag, april 14, 2006

PÅSKAFTON


Lite mer info om varför vi firar påsk...
"Nu kan vi önska varandra GLAD PÅSK på riktigt för påskafton är en glädjens dag som vi firar till minne av Kristi uppståndelse. Det är därför som påskdagen är en glädjedag och den största högtiden i kyrkoåret eftersom uppståndelsen är central i det kristna budskapet. Det var på påskdagen den katolska fastan upphörde. I Sverige börjar vi vanligtvis firandet aftonen före högtidsdagen, precis som vid julafton och pingstafton.

Till påskaftonsmåltidens höjdpunkter hörde ägg och kött som inte förekommit under fastan. Men idag har fiskens betydelse som påskmat växt alltmer, i form av sill, böckling, Janssons frestelse och lax i olika former. Lammkött till påsk har blivit allt vanligare under 1900-talet. På påskdagen och annandag påsk hölls muntra gillen eftersom fastan var över. "

Påskmiddagen i vår familj kommer att bestå av sill och ägg som förrätt och kalvstek till varmrätt. Linnea har beställt påskbakelser till dessert.Ni vet sådana där som ser ut som ett stekt ägg och är enkla att göra - rulltårta, grädde och konserverade persikor... Vad äter ni en dag som denna?

1 kommentar:

Lilo sa...

Åh, vad sugen jag blev på sådana påskbakelser nu!!! Måste nästan göra sådana någon dag...
Vad vi äter denna dag? Vi åker alltid hem till min mamma så hon får bestämma vad det blir... Men ALLTID djävulsägg!!! Och så brukar det alltid bli mammas inlagda sill och köttbullar och prinskorv.
GLAD PÅSK!