söndag, april 16, 2006

PÅSKDAGEN

Varför äter vi så himla mycket ägg till påsk?
"Under påsken kunde man äta mycket ägg. Med vårens och ljusets ankomst började hönsen värpa igen. Och under den katolska tiden var det populärt med äggmat efter fastans försakelser. Vårt äggätande är alltså både en kvarleva från den katolska tiden och styrt av förutsättningarna i naturen. Dessutom kan ägget vara en symbol för pånyttfödelsen – påskens centrala tema."


"Att måla ägg i glada färger är en gammal kristen sed, välkänd både här och på kontinenten. Det var vanligt att man gav bort ägg, ofta dekorerade, ibland med inskrifter, till sina vänner.

Att de kokta äggen var dekorerade underlättade identifieringen vid ägglekarna. Hårdkokta måste de vara, annars rann innehållet ut.
  • Äggpickning - två personer håller var sitt ägg i handen och stöter topparna mot varandra. Den vars ägg förblev helt vinner och han får motståndarens trasiga.
  • Äggrullning – man rullar sina ägg, antingen utför en bräda och strävar då efter att träffa andras ägg, eller också nedför en backe, varvid den vinner som kommer längst.
Traditionen att ge bort ägg vid påsk lever kvar, men nu är det oftast ett stort dekorerat pappägg fyllt med godis och kanske någon liten present. Det förekommer att äggen göms så att barnen får leta rätt på dem.

Påskharen eller påsktuppen sägs komma, eller gömma, påskgodis till barnen."

När jag var liten så var det påsktuppen som lade påskägg under sängen. (Kan en tupp lägga ägg???) Nu när jag är vuxen och får bestämma själv över mina traditioner så är det påskharen som kommer hit och gömmer ägg till våra barn.

Vem är det som kommer hem till dig med påskäggen? Vilken dag får barnen påskägg?

Inga kommentarer: